Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Показати пошук

Friday, Apr 26th



Представники «Молодої Просвіти» вшанували героїзм крутянців.

Як неможливо уявити історію Греції без подвигу Фермопіл, так і справжню історію України неможливо уявити без подвигу Крут.

450 курсантів Військового училища ім. Хмельницького, перша сотня студентського куреня, близько сотні учасників Вільного Козацтва, які 29 січня захищали українську територію від агресії іноземного війська, пішли на це свідомо. Вони розуміли, що від них залежить доля їхньої держави. Ми повинні розуміти, що бій, попри всі втрати, був результативним. Молоді люди зуміли відбити ворога, організовано відступити, розібрати колію і затримати на три доби війська Муравйова. За цей час нечисленним українським військам вдалося придушити більшовицьку змову в Києві, а керівництву підписати мирний договір у Брест-Литовську, після чого УНР по суті справи виграла цю війну. Окрім того, цим молодим хлопцям вдалося завдати ворогові серйозних втрат. З українського боку в бою під Крутами загинуло 140 осіб, близько 130 були поранені, потрапили в полон, після чого вижили або зникли безвісти і 30 розстріляні, тоді як із більшовицького боку тільки вбитих було 300, а ще 1200 поранених.

Водночас студенти і курсанти захищали країну тоді, коли тисячі навченого колишнього царського війська за наявності великої кількості зброї пиячили, розповідали один одному, що втомилися від війни, хочуть землі й миру. Ці дорослі чоловіки самоусунулися від боротьби за власну долю. У перспективі ті, хто воював під Крутами, перемогли, а ті, хто самоусунувся, отримали політичні репресії, Голодомори, тоталітарний режим. Тому вшанування пам’яті Героїв Крут, як казав Євген Маланюк, це відзначення народження нового українця, який розуміє, що це його держава, що він господар у цій країні, що від кожного з нас залежить, щоб ця країна була такою, якою ми хочемо.

Героїзм вимірюється не силою, і навіть не результатом, а звитягою і моральним вибором!

Прес-центр ЧМГО «Молода Просвіта»

 

Останнє оновлення (Неділя, 30 січня 2011 00:54) By Євгеній On 30.01.11

«Стрічка єдності» ...

Сьогодні, 22 січня о 12.00 до Дня Соборності України відбулося урочисте покладання квітів до каменю Борцям за волю України, а також святкове дійство «Стрічка єдності», що стала символом об’єднання українських земель (Заходу і Сходу) в єдине ціле. 


Квіти до пам’ятника поклали діти, як нащадки великих українців, яким в далося в буремні роки переворотів та нестабільності проголосити Акт Злуки УНР та ЗУНР, як ті, хто покликаний продовжувати велику справу об’єднання України та примноження її слави й величі.

Кожен з учасників взяв участь у пов’язанні синьої або жовтої  стрічок, які вкінці було з’єднано  в єдине ціле.

Всі закликали до єдності та боротьби за світле майбутнє нашої держави!
Зокрема, у своїй промові голова правління ЧМГО «Молода Просвіта» Євгеній Петренко побажав : «…Щоб ми ніколи не ділились на східняків та західняків, щоб ми не вишукували ті речі, які нас роз’єднують, а завжди шукали те спільне, що є у нас; а його набагато більше.
Щоб ми завжди єднались під мелодійні звуки рідної мови під синьо-жовтими національними знаменами!»

 

 

 


Останнє оновлення (Понеділок, 07 лютого 2011 17:08) By Євгеній On 22.01.11

 

Янукович: сто днів ...


    4 червня, в п’ятницю, в Києві Молодіжний рух «Спротив» провів акцію під назвою: «Янукович: 100 днів ганьби та брехні», яка була присвячена першим ста дням перебування Віктора Януковича на посаді Президента України. Учасниками акції стали студенти, представники громадянського суспільства, небайдужа та активна молодь.  

    Молоді  люди тримали в руках сто табличок, кожна з яких символізувала один день Януковича в ролі Президента. Частина табличок описувала ганьбу, якою супроводжувався той чи інший день перебування Януковича на найвищій посаді в державі. Інша частина, яка називалася «брехня» – це таблички, які перераховували невиконані передвиборчі обіцянки Януковича та його команди.  

    Ось лише п‘ять з п‘ятидесяти прикладів того, як встиг зганьбитися Віктор Янукович вже за перші 100 днів перебування при владі:

  •  
    • укласти зрадницький газово-флотський пакт Медведєва-Януковича;
    • відновити цензуру в ЗМІ;
    • скасувати місцеві вибори;
    • збільшити витрати на утримання себе та інших чиновників на 400 000 000 гривень;
    • створити найчисельніший в Європі Уряд, в якому не має жодної жінки, та який досі не спромігся на економічні реформи.

    Ще  однією метою заходу було нагадати Віктору Януковичу його передвиборчі обіцянки, які вже за перші 100 днів перетворились у брехню. П‘ять з них:

  •  
    • запровадити щомісячні соціальні виплати на дітей до 18 років;
    • побудувати 100 тисяч квартир для молоді щороку, а протягом 10 років - 1 мільйон;
    • ввести 5 років податкових канікул для малого бізнесу;
    • збільшити держзамовлення в українських ВНЗ до 75 %;
    • скасувати призов на строкову військову службу.

    Родзинкою акції стала народна забава «Вінок нападає на Януковича», участь в якій мали можливість взяти всі бажаючі.

    Заступник голови Молодіжного Націоналістичного  Конгресу Іван Кішка заявив, що ця акція  демонструє зневажливе ставлення молоді до Януковича, що свідчить про його без авторитетність та відсутність  поваги серед молоді. 

    Андрій  Фіщук, член МР «СПРОТИВ», Молодіжний Союз «Наша Україна»: «Провал Януковича на зовнішньополітичній арені внаслідок здачі національних інтересів у питаннях флоту і газу, його плазування перед Медведевим, Путіним і Обамою – речі очевидні й не сприйнятні для українського суспільства. Людей від рішучих дій стримує очікування, що Янукович вирішить економічні та внутрішньополітичні проблеми. Мета молоді, як частини українського суспільства – нагадати про ті основні обіцянки, які вже мав би виконувати Янукович. Адже подальше зволікання з реформуванням української економіки, підвищенням стандартів життя молоді та інших верств населення, призведе до набагато гірших наслідків, ніж останні, такі невигідні для України, зовнішньополітичні рішення». 

    «Сьогоднішня  акція, яка організована молодіжним рухом «Спротив» є яскравим відображенням негативного ставлення молоді до політики Януковича за сто днів його перебування на пості Президента України. Даний захід є лише стартом – подібні акції будуть проведені в усіх регіонах, де буде дана об’єктивна оцінка тим негативним процесам , які відбуваються під егідою Януковича не тільки на державному рівні, а і на регіональному», - заявив член МР «Спротив» Іван Крулько, голова Молодого Народного Руху. 

З питань отримання додаткової інформації, звертайтеся: 

Кішка Іван, тел. 0503072007

Іван  Крулько, тел. 0674453572

Андрій  Фіщук, тел. 0505260520

kishka.ivan@gmail.com

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Спротив On 04.06.10

 

Молодь об'єднується ...

19 травня 2010 року, о 16.30 на вулиці Банковій лідерами молодіжних організацій було оголошено про створення Молодіжного Руху "СПРОТИВ"

Меморандум
про створення Молодіжного Руху «СПРОТИВ»

Ми, представники молодіжних громадських організацій, органів студентського самоврядування, студентських профспілок глибоко обурені тими процесами, які почали відбуватись в державі після зміни влади внаслідок президентських виборів 2010 року, а саме:
1. підписанням та ратифікацією міжнародного договору про пролонгацію базування російського Чорноморського флоту в Севастополі до 2042 року;
2. систематичним порушенням Конституції України;
3. відсутністю реакції влади на встановлення пам’ятника Й.Сталіну в Запоріжжі – тирану українського народу, з ім’ям якого пов’язано найтрагічніші сторінки української історії;
4. призначенням Міністром освіти і науки України українофоба Д.Табачника та його діями на цій посаді щодо обмеження функціонування української мови;
5. ініціюванням віце-прем‘єр-міністром з гуманітарних питань В.Семиноженком обговорення створення «союзної» держави між Україною, Росією та Білоруссю;
6. скасуванням в судах присвоєння звання Героя України Степану Бандері та Роману Шухевичу;
7. намаганням скасувати дублювання фільмів українською мовою;
8. скасуванням обов’язкового складання тестів українською мовою;
9. публічним запереченням Президентом Януковичем Голодомору 1932 – 1933 років, як факту геноциду українського народу;
10. наміром підписати сумнівні міжурядові угоди щодо поглинання стратегічних галузей економіки України російським державними капіталом.
11. тиском та репресіями проти учасників акцій протесту.

Дії нинішньої влади протягом двох місяців правління є такими, що підривають державність, суверенітет України та її авторитет у світі. Режим Януковича своїми діями демонструє, що є маріонетковим, і продовжує багатовікову війну московської імперії проти українського народу.

Ми, молодь України, вимагаємо:
• припинити тиск на студентську молодь;
• припинити утиск української мови у всіх його проявах;
• припинити згортання свободи слова та заборону на зібрання;
• зупинити здачу стратегічних галузей економіки та державної власності під контроль Кремля;
• відновити євроінтеграційний напрямок розвитку України;
• приймати доленосні рішення для країни виключно за підсумками консультацій з народом України;
  • розпочати реалізацію передвиборчих обіцянок орієнтованих на молодь.

У разі нехтування нашими вимогами з боку влади, ми будемо захищати наше майбутнє усіма можливими засобами! Ми піднімемо молодь від заходу до сходу, від шахтаря та студента до вчителя і лікаря.

З метою координації своїх дій та ефективного реагування на будь-які спроби зазіхнути на суверенітет, національні інтереси та перетворення України на авторитарну державу, заявляємо про створення Молодіжного Руху «СПРОТИВ», який співпрацюватиме з Народним Комітетом Захисту України та іншими політичними партіями, об‘єднаннями, громадськими організаціями, які поділяють наші принципи.

Звертаємося до всіх українців, керівників та членів молодіжних громадських організацій з усіх областей, районів та міст підтримати нашу ідею та створити справжній ефективний молодіжний рух, який зможе координувати свої дії та проводити спільні акції.

Україна в небезпеці! Молодь захистить її!

Слава Україні!

До складу Молодіжного Руху «СПРОТИВ» увійшло двадцять молодіжних та студентських організацій, в тому числі:
• ВМГО «Молодіжний Союз Наша Україна»,
• ВМГО «Батьківщина молода»,
• ВМГО Об‘єднання студіюючої молоді «Зарево»,
• Громадський Рух «За Україну»,
• ВМГО «Молода Просвіта»,
• ВГО «Молодий Народний Рух»,
• ВМГО «Молодий Рух»,
• ВГО «Ліга народних адвокатів»,
• МГО «Ідейна варта»,
• Молодіжний Меморіал ім.В.Стуса,
• МГО «Молодіжний рух Києва»,
• ВМГО «Студентське братство»,
• Молодіжне крило УНР Київщини,
• ВМГО «Молодіжний Націоналістичний Конгрес»,
• ВМГО «Національно-свідома молодь»,
• МГО «Патріот»,
• Спілка молодіжних патріотичних організацій України,
• Профспілка студентів, аспірантів та молодих спеціалістів «Моноліт»,
• ВМГО «Національний студентський союз»,
• Молодіжне об’єднання народних дипломатів.

«СПРОТИВ» анонсує створення організації мережевого типу з осередками у всіх областях і вищих навчальних закладах, який відкритий до участі в ньому місцевих молодіжних організацій будь-якого спрямування та сфери діяльності.

Останнє оновлення (Понеділок, 24 травня 2010 20:42) By Анатолій Пікуль On 21.05.10

 

Дитячо-юнацький літературно-мистецький ...

В Художньо-меморіальному музеї Івана Труша, що є відділом Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, відбувається дитячо-юнацький літературно-мистецький конкурс “Іван Труш в поезії та прозі”. Щоб взяти в ньому участь необхідно відвідати музей-садибу художника, де можна відчути ауру, що надихала митця до праці, і в літературній формі викласти свої враження про життя та творчість видатного майстра.

 

До конкурсу запрошуються учні та студенти навчальних закладів усіх рівнів акредитації, які за віковими категоріями поділятимуться на три номінації:

І номінація – учні 1-5 класів середніх загальноосвітніх шкіл;

ІІ номінація – 6-11 класів середніх загальноосвітніх шкіл;

ІІІ номінація – студенти училищ, коледжів, технікумів та вищих навчальних закладів.

 

Почесним журі виступає Львівська організація Національної спілки письменників України. Голова журі – голова Спілки, відмінник народної освіти України, доцент кафедри українознавства Української академії друкарства Марія Якубовська.

Конкурс проходить за підтримки Інституту колекціонерства, книгарень “Світ знань” та “Книжкова криївка”.


» Детальніше

Останнє оновлення (Четвер, 01 квітня 2010 23:26) By Художньо-меморіальний музей Івана Труша On 01.04.10

 



Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Facebook

Новини з дружніх сайтів