Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Показати пошук

Friday, Apr 26th



Спільна заява всеукраїнських молодіжних громадських організацій

Спільна заява всеукраїнських молодіжних громадських організацій до Президента України Ющенка Віктора Андрійовича та міністра освіти та науки України Івана Олександровича Вакарчука стосовно надання Донецькому національному університету імені Василя Стуса


Ми, представники всеукраїнських молодіжних громадських організацій висловлюємо всебічну підтримку ініціативи колишніх та дійсних студентів Донецького національного університету щодо надання йому імені Василя Стуса.

Василь Стус ще за життя став символом української нескореності, прагнення до свободи і справедливості. Виступ окремих донецьких чиновників проти ідеї надання університету імені Василя Стуса це голос радянського минулого. Того минулого, яке зробило все можливе для того, щоб Василя Стуса не стало.

Ми переконані в тому, що спільними зусиллями ми зможемо надати ім'я Василя Стуса Донецькому національному університету, адже це прагнення іде від студентів, тих, хто є виразником волі майбітньої України. Увіковічнення памяті Василя Стуса у назві Донецького університету стане демонстрацією того, що він належно визнаний на свої Батьківщині. З сподіванням на Вашу підтримку, представники всеукраїнських молодіжних громадських організацій.

 

Підтримати

 

 

Останнє оновлення (Четвер, 25 грудня 2008 02:18) By Анатолій Пікуль On 25.12.08

Підтримайте звернення ...

Відкрите звернення представників української творчої інтелігенції, науковців, студентів та просто небайдужих громадян до міністра освіти та науки України Івана Олександровича Вакарчука  стосовно надання Донецькому національному університету імені Василя Стуса

 

Василь Стус – великої сили поет, відомий правозахисник, безкомпромісний борець за високі ідеали, істинний Герой України, що поклав своє життя за її майбутнє. Громадська діяльність і творчість Василя Стуса для формування сучасної української нації має ж таке ж значення, як постаті Тараса Шевченка, Івана Франка і Лесі Українки.

Як особистість Василь Стус сформувався саме на Донбасі – тут закінчив середню школу, здобув вищу освіту, працював на журналістській роботі. На сьогодні саме він є найвидатнішим випускником Донецького університету, широко відомим в Україні та світі. Тому кожен з нас вважає ініціативу колишніх та теперішніх студентів Донецького національного університету щодо надання закладу його імені історично виправданою, цілком справедливою і суспільно корисною. Адже гідним пошануванням поета-борця Василя Стуса ми не лише сплачуємо борг перед його непохитним відстоюванням України в епоху нищівного тоталітаризму, а й демонструємо гідний приклад для прийдешніх поколінь. І надзвичайно прикро, що окремі місцеві чиновники чи то від «надлишку» освіченості, чи то на догоду політичній кон’юнктурі відверто протистоять цьому. Постає запитання – а чи взагалі мають право такі люди представляти Україну, органи влади чи державні освітні заклади?

Сподіваємося, шановний Іване Олександровичу, що Міністерство освіти й науки України не стоятиме осторонь цього важливого питання, а навпаки – докладе максимум зусиль, аби найближчим часом Донецькому національному університету таки було присвоєно ім’я Василя Стуса.

 

 

 Підтримати

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Анатолій Пікуль On 25.12.08

 

Вступити до вузу ...

Міносвіти відмінило всі пільги для вступників (у тому числі й для учнів підготовчих відділень вузів), окрім категорій, визначених постановами уряду або законами.

Про це повідомив сьогодні журналістам на прес-конференції міністр освіти та науки України Іван Вакарчук, коментуючи набули чинності з кінця вересня (після реєстрації в Мінюсті) наказів Міносвіти щодо зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та умов прийому до вищих навчальних закладів у 2009 році.

Як розповів Вакарчук, тепер правом позаконкурсного вступу користуються лише діти-сироти віком від 18 до 23 років та ті, хто підпадає під дію закону "Про підвищення престижності шахтарської праці".

» Детальніше

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Анатолій Пікуль On 02.10.08

 

Державний злочин ...

Цьогорічне державне тестування ненароком виявило доволі неприємну проблему української системи освіти. Виявляється, в Україні є школи, випускники яких не знають державної мови в обсязі, достатньому для проходження тестування. Не знають вони української мови не тому, що нездібні її опанувати- такий результат гарантує програма вивчення мови. Йдеться про так звані школи з національною мовою викладання. Саме вони, батьки випускників цих шкіл вимагають тестування національними мовами. Мотивувати це можна чим завгодно, хоч правами національних меншин, хоч правами людини, але великої державної проблеми замаскувати не вдасться. Система освіти впродовж років незалежності створила неоднакові для всіх громадян умови вивчення державної мови. Проблема виникла з вини попередніх міністрів освіти, керівників гуманітарних відомств, голів урядів і звичайно ж –політиків.. Деяка частина молодих громадян нашої держави свідомо і програмно позбавлені конституційного права повноцінно оволодіти державною мовою. Стосовно цих молодих людей це виглядає як цинічний злочин, адже без досконалого оволодіння державною мовою вони не зможуть досягнути високого соціального статусу, не зможуть бути успішними в громадському і політичному житті, бізнесі. Це тільки зовні виглядває, що скрізь у престижних галузях суспільної діяльності домінує російська. Це тимчасова ситуація, яка розвіється як дим водночас з останніми ознаками колоніального стану України.

» Детальніше

Останнє оновлення (Вівторок, 23 вересня 2008 21:14) By Володимир Ференц On 23.09.08

 

Інтернет-нащадки ...

Рівень комп'ютерної злочинності буде зростати. Фото gizmod.ru
З появою новітніх засобів масової комунікації народилася або отримала наступну реінкарнацію ціла низка способів шахрайства. Мережеві авантюристи всіх масштабів паразитують на нашій з вами легковажності.

Нещодавно один з віртуальних знайомих автора цього допису зробив в своєму ЖЖ симптоматичний в багатьох сенсах запис (із збереженням орфографії та пунктуації оригінала):

» Детальніше

Останнє оновлення (Неділя, 21 вересня 2008 18:43) By Сергій Клімович On 21.09.08

 



Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Facebook

Новини з дружніх сайтів