Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Показати пошук

Thursday, Apr 25th



Кріпацтво не для студентів

ImageБюджетникам «світить» примусове відпрацювання. 

Громадянська кампанія «Молодіжна варта: молодь за вами спостерігає» виступила зі сміливою заявою: міністр освіти і науки України Іван Вакарчук - потенційний зрадник. Причина такого висновку - нібито, пан Вакарчук під час зустрічі зі студентами привселюдно заявив, що підтримує ідею примусового відпрацювання, що міститься в проекті нової редакції Закону «Про вищу освіту».

Таким чином, він «...відмовився від дотримання даних молоді передвиборчих обіцянок блоку «НУ-НС», за квотою якого його було включено до складу чинного Кабінету Міністрів», - переконані у «Молодіжній варті». Сам Іван Вакарчук називає такі заяви нечесними.

Розмови навколо нової редакції проекту Закону «Про вищу освіту» точаться вже давно, і от спалахнули з новою силою. Найбільше обурення у студентства викликає оновлена стаття №56. У ній йдеться про те, що студенти, які навчалися за державний кошт, мають не менше трьох років відпрацювати за місцем направлення. Крім того, якщо випускник звільниться за власним бажанням або ж буде звільнений за порушення трудової дисципліни, то, згідно з проектом, має відшкодувати до Державного бюджету витрати, пов'язані з його навчанням. Згідно з діючим законодавством випускник вільний у виборі місця роботи. Тож обурення і хвилювання тих, хто навчається за кошти держави, не дивні: за державну освіту можна і в «кабалу» потрапити.

Гучніше за інших обурилася громадянська компанія «Молодіжна варта», яка і назвала міністра Івана Вакарчука «потенційним зрадником», а нову редакцію закону такою, що не відповідає ні Конституції України, ні Кодексу законів про працю.

- Вирішувати проблему відсутності належної кількості кадрів, зокрема у невеликих населених пунктах, потрібно не примусовим відробітком випускників, а створенням належної системи заохочень та гарантій працівникам освіти, медицини, культурної та соціальної сфер. Наголошуємо, що система заохочень та гарантій була присутня у передвиборчих обіцянках усіх без виключення політичних партій, які зараз перебувають при владі», - йдеться у заяві громадянської кампанії.

Сам міністр освіти і науки Іван Вакарчук дає відсіч таким заявам, бо проект редакції Закону «Про вищу освіту» перебуває ще на стадії обговорення, і вважає, що в такий період подібні заяви - це нечесно. «В якому розумінні я порушив передвиборчі обіцянки? Я нікуди не обирався, мене призначили на посаду, - сказав пан Вакарчук у коментарі для «Вечірки». - І я нічого нікому не обіцяв, бо я не є членом партії, не йшов на вибори. Я дійсно казав, що була така позиція щодо статті 56, і пояснив, що пропозиція йшла не від міністра, а від тих, хто брав участь у складанні положень проекту Закону «Про вищу освіту». Тому не треба «тиснути» на міністра. Існують пропозиції від усіх сторін, і я маю зважено підходити до них. По-друге, це не є остаточний документ, його поки що ніхто не підписував, і невідомо, що саме ще буде підписано. А ось коли цей проект буде оприлюднено на сайті Міністерства освіти і науки як офіційний документ, тоді можна буде щось говорити. Зараз крайні тлумачення навколо нової редакції Закону «Про вищу освіту» - у такий спосіб дискусії не ведуть. Це має бути обговорення, а не викрикування гасел та чіпляння ярликів. Яким буде закон, ще невідомо. І ще одне - частина студентів виступала за відпрацювання за призначенням, проте була менш галаслива, ніж ті, хто був проти. Я нікого не звинувачую, але все ще перебуває на етапі обговорення документа».

Все це трошки нагадує події трирічної давнини, коли міністр охорони здоров'я Микола Поліщук своїм наказом зобов'язав більшість студентів-медиків відпрацьовувати у сільській місцевості, куди вони отримували б скерування. Таким чином намагалися вирішити проблему дефіциту кадрів у провінції. Проте такий крок призвів тільки до масових студентських страйків, які називали «білою революцією». Нова редакція закону «Про вищу освіту» стосується не лише медиків, тож чи витримає країна всеукраїнський студентський страйк? Чи такий крок - це просто платформа для гасел напередодні виборів? Утім, судячи з того, як зараз працює український парламент, студентам-бюджетникам найближчим часом немає чого хвилюватися.

 Вечірній Київ

Останнє оновлення (П'ятниця, 12 грудня 2008 01:18) By Анатолій Пікуль On 12.12.08

«МОЛОДІЖНА ВАРТА»: ...

Іван Вакарчук. Фото - УНІАН
Міністр освіти і науки України - “потенційний зрадник”. До такого висновку прийшов Національний комітет громадянської кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!» у офіційній заяві до Прем’єр-міністра, лідерів та членів фракції Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”. Справа в тому, що 13 листопада під час Круглого столу із представниками студентських та молодіжних організацій Міністр Іван Вакарчук привселюдно відмовився від дотримання даних молоді передвиборчих обіцянок як Блоку “НУ – НС”, за квотою якого його було включено до складу чинного Кабінету Міністрів, так і Блоку Юлії Тимошенко.

“Тим самим, Іван Олександрович штовхає до зради весь уряд,” – стверджується у заяві Національного комітету.

» Детальніше

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Анатолій Пікуль On 19.11.08

 

"МОЛОДІЖНА ВАРТА": ...

У суботу, 25 жовтня, завершився останній етап зустрічей учасників громадянської кампанії "МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!" з представниками політичних сил стосовно виконання передвиборчих зобов’язань. До молоді не завітав жоден народний депутат від Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко та Блоку Володимира Литвина, проте завітали нардепи від фракції "Наша Україна – Народна Самооборона" та Комуністичної партії України. Зокрема, те, що народний депутат Леся Оробець (на фото) перебувала на восьмому місяці вагітності, не завадило їй зустрітися з молоддю.

» Детальніше

Останнє оновлення (Середа, 17 грудня 2008 12:51) By Михайло Лебедь, Неофіційна газета On 28.10.08

 

У Харкові відкрито ...

16 вересня ц.р. у Харкові в приміщенні Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президентові України відкрито фотовиставку «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених», яка є спільним проектом Служби безпеки України та Центру досліджень визвольного руху за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

Фотовиставку відкрили радник Голови СБУ Володимир В'ятрович, начальник Управління СБ України в Харківській області генерал-майор Олександр Полковниченко, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ярослав Ющенко, представники органів влади та управління, керівники громадських організацій, студенти.

Виставку розроблено на основі матеріалів Галузевого державного архіву СБУ та архіву Центру досліджень визвольного руху з метою подати цілісну картину зародження та функціонування УПА, її цілей та методів боротьби за українську державність.

Володимир В’ятрович, який провів першу екскурсію для відвідувачів виставки та журналістів, зазначив: «Ми дуже раді, що цього разу виставку презентовано у Харкові, місті, де навчається багато студентства. Адже наша виставка адресована перш за все молоді, яка відкриває для себе невідомі сторінки української історії». Після чого до справи взялись представники Молодіжного Націоналістичного Конгресу, які й надалі будуть проводити екскурсії аж до закриття виставки.

Олександр Полковниченко звернув увагу присутніх на унікальність фотовиставки: в ній демонструються фотокартки і документи, які протягом кількох десятиліть приховувались в архівах НКВД-КГБ, і які є переконливим джерелом об’єктивної інформації про УПА.

Один з відвідувачів виставки, місцевий мешканець В.Столярков, впізнав на одному із стендів фото своєї матері - Галини Коханської, яка брала участь у повстанському русі на Волині у 40-х роках минулого століття.

Ярослав Ющенко висловив впевненість, що «зазначену експозицію відвідає кожний з харків'ян, хто небайдужий серцем до історії власного народу».

При співпраці з Міністерством освіти України будуть організовані екскурсії для місцевих школярів.

Загалом на виставці представлено близько п’ятисот фотографій, що стосуються теми УПА, серед яких є досі не експоновані внутрішні документи ОУН. Нагадуємо, що фотовиставка відкрита для всіх бажаючих з16 по 26 вересня з 10-00 до 17-00 години за адресою: проспект Московський, 75 (в приміщенні Хар. регіон. інституту Нац. акад. держ. управління при Президентові України.)

Прес-служба ХОО МНК

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Прес-служба ХОО МНК On 18.09.08

 

Загальні збори від ...

14 вересня 2008 року відбулися Загальні збори ВМГО “Молода Просвіта”.

Серед основних розглянутих питань було:

1. Переобрання складу Правління та збільшення його до 7 осіб, за кожним з Членів Правління було розподілено ряд областей для подальшої координації діяльності осередків організації. Також переобрано склад ревізійної комісії.

2. Загальні збори одностайно задовольнили заяву Євгена Букета про вихід з ВМГО “Молода Просвіта” та зняття його з керівних посад організації.

3. У зв'язку з прийнятим рішенням щодо перереєстрації обласних організацій, що мають в своїй назві словосполучення “Молода Просвіта”, в осередки ВМГО "Молода Просвіта" було розірвано угоду з МГО “Молода Просвіта” КОТ, і запропоновано їм перереєструватись в Київський обласний осередок ВМГО “Молода Просвіта”.

4. Головним редактором  газети "Молодіжний ЛисТОК" обраноЮлію Краєву.

5. Прийнято рішення, що членські квитки молодим просвітянам тепер видаватимуться безпосередньо обласними осередками з суворою щомісячною звітністю в ВМГО.

 

Голова Ревізійної комісії

Анатолій Пікуль

Останнє оновлення (Понеділок, 22 вересня 2008 22:39) By Анатолій Пікуль On 16.09.08

 



Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Facebook

Новини з дружніх сайтів