Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Показати пошук

Friday, Apr 26th



Результати зборів

20 листопада на загальних звітно-виборчих зборах Макарівського районного осередку ВМГО «Молода Просвіта» в Київській області було обрано головою осередку Людмилу Завацьку – голову Червонослобідського сільського осередку організації. До правління увійшли також керівники Комарівського – Юлія Качай і Гружчанського – Олексій Петрик сільських осередків. Серед пріоритетних напрямків роботи на наступний рік члени осередку визначили відродження сторінки «Я молодий!» у районній газеті «Макарівські вісті», яку «Молода Просвіта» створювала у 2004-05 роках, а також створення на базі осередку клубу молодих літераторів Макарівщини.

***

8 грудня в приміщенні санаторію «Маяк» (смт Пуща-Водиця) пройшли загальні збори молодіжної громадської організації «Молода Просвіта» Київське обласне товариство. Були розглянуті питання переходу на нову систему обліку членства у ВМГО «Молода Просвіта», розподілу членських внесків між осередками, заслухано звіти про діяльність товариства і його підрозділів у 2005-2007 роках. Згідно поданої заяви, до почесних членів «Молодої Просвіти» прийнято Тетіївську районну дитячу організацію «Соняшник», проведено консультації щодо процедури приєднання до «Молодої Просвіти» з представниками МГО «Творча молодь Переяслава». Збори підтвердили повноваження голови Київського обласного товариства «Молода Просвіта» Тетяни Чайки на наступний звітний період і включили до складу Ради товариства заступника голови ДГО «Соняшник» Світлану Марищук.

***

9 грудня в Києві відбулися чергові звітно-виборчі збори Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта». Зборами було затверджено Правління організації у складі:

Віталій Мороз – голова Правління, Євген Букет – редактор газети «Молодіжний ЛистОК», Михайло Дюженко – голова Харківського обласного осередку, Ігор Велиган – голова Тернопільського обласного осередку, Тетяна Чайка – голова Київського обласного товариства «Молода Просвіта» - члени Правління. Ревізійну комісію Всеукраїнської організації очолив Анатолій Пікуль, до її складу увійшли також Тарас Шушайло і Мирослава Ковальчук – голова студентського товариства «Молода Просвіта» Львівської політехніки.

Збори заслухали звіт голови ВМГО «Молода Просвіта» Віталія Мороза, а також звіти керівників осередків про діяльність організації в 2003-2007 роках. З метою підготовки плану роботи на наступний рік, розробки низки внутрішніх положень і затвердження змін до Статуту, було ухвалено рішення вже на початку наступного року скликати ще раз загальні збори організації. З керівниками Полтавської і Львівської обласних організацій «Молодої Просвіти» було обговорено можливість і досягнуто попередню домовленість про включення їх до складу Всеукраїнської організації.

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Євген Букет On 17.12.07

УВАГА! Відкрито спільноту ...

Київська міська "Молода Просвіта" відкрила спільноту для молодих просвітян у живому журналі:

http://community.livejournal.com/moloda_prosvita/

Зараз там оголошено фотоконкурс. Заходьте, голосуйте, розміщуйте свої фото!

Останнє оновлення (Середа, 21 листопада 2007 08:47) By Євген Букет On 21.11.07

 

Дискусійний клуб ...

Василь ВОЗНЯК 

В Національному педагогічному університуті імені М.П. Драгоманова відритий для всіх охочих дискусійний клуб української сучасної літератури створений осередком „Молода Просвіта”. За більш як півроку існування клуб здобув чимало прихильників. Метою дискусійного клубу є популяризація серед молоді доробків сучасних українських письменників. Учасники дискусійного клубу збираються щочетверга в преміщенні педуніверситету і обговорюють поезію або прозу нинішніх метців пера. З моменту створення клуб набув низку змін та вдосконалень: зокрема з’явилось постійне приміщення (люб’язно надане викладачем кафедри української літеретури та ініціатором створення трупи „Вавилон” Іриною Віталіївною Савченко), кількість відвідувачів літдискусклубу стала більш-менш сталого, а також відбулась зміна ведучих. Спочатку клуб координувала Тетяна Михайлова, тодішній замредактор університетської газети „Драгомановець”, але згодом коли Тетяну підвищують до головного редактора ведучою клубу стає Людмила Завацька. Літклубом вже обговорено ряд творів, серед яких Ірен Роздобудько „Ґудзик”, „Дванадцять або Виживання жінки в умовах не придатних до життя”, „Амулет Паскаля”; Юрій Андрухович „Таємниця”, Любко Дереш „Намір”, Марія Матіос „Шоденник стаченої” та „Солодка Даруся”; „Приворотне зілля” Братів Капранових. 22 листопада розглядалася антологія поезії двохтисячників „Дві тонни”. В подальшому планується обговорення таких творів: Ярослава Литвин „Ігри”, Роман Скиба поезія, Юрій Андрухових „Рекреації”, Любомир Литвинчук „Подорожатор”, казки Сашка Лірника та інші. Не виключено, що за деякими творами сучасників будуть проводитися аудіослухання. Особливістю дискусійного клубу української сучасної літератури є те, що він немає ніяких консервативних рамок чи обмежань  щодо обговорюється твірів, це дає можливість будь-якому читачеві, не будучи літературним критиком приймати активну участь у літературній дискусії.Варто зазначити, що вже згадана Людмила Завацька добряче обдумала „сюжет” розгортання клубу: знайомство, обговорення прочитаного, чаювання, запис думок до „книги відгуків”. Мабуть для неї література це щось більше ніж слова, тому складається враження що її ентузіазму та творчому натхненню немає меж. Тому не дивно, що її перу належить низка новел та поезій. І зовсім нещодавно, 20 листопада, Людмилу обрали ще й головою Макарівського районного осередку «Молодої Просвіти». Тепер вона має намір долучити до просвітянського літературного клубу, ще й талановиту молодь з рідного району.

 

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Просвітянин-адмін On 21.11.07

 

«МОЛОДІЖНИЙ ЛИСТОК» ...

Накладом 10 тисяч примірників у форматі А3 вийшло чергове 12-те число газети молоді Київщини «Молодіжний ЛистОК». З нагоди Міжнародного дня студента єдину в столичній області молодіжну газету підтримало управління у справах сім’ї та молоді Київської облдержадміністрації.

Презентували видання в межах святкування дня студента в Білоцерківському державному аграрному університеті. На свято завітали кращі студенти 45 вищих навчальних закладів області – відмінники навчання і лідери студентського самоврядування. Окрім похвальних грамот від управлінь сім’ї та молоді і освіти, молодь Київщини отримала також свою оновлену газету. Також на заході було названо імена 50-ти кращих студентів Київщини, які у поточному навчальному році отримуватимуть стипендію голови Київської обласної державної адміністрації (200 гривень щомісяця).

Як зазначив заступник начальника управління у справах сім’ї та молоді Денис Мусієнко, управління планує й надалі підтримувати випуск газети «Молодіжний ЛистОК», адже підтримка молодіжної преси – один із пріоритетних напрямів обласної програми підтримки молоді на 2007-08 роки. Газета розповсюджується через органи студентського самоврядування ВНЗ Київщини, відділи у справах сім’ї та молоді райдержадміністрацій і міськвиконкомів, а також молодіжні громадські організації.

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Євген Букет On 16.11.07

 

ШЛЯХАМИ ГЕРОЇВ

На початку листопада за сприяння Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту в Кременецькому та Шумському районах Тернопільської області відбулися заходи присвячені 65-й річниці створення Української Повстанської Армії. Організатором цього заходу виступило об’єднання студіюючої молоді “Зарево” яке очолює Віктор Генералюк.

Студенти різних ВНЗ, а також члени багатьох громадських організацій, зокрема, ВУТ “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка, ВМГО “Молода Просвіта”, ВМГО “Особистість”, МГО “Патріот України” вирушили зі столиці до міста Кременець, де півстоліття тому, хай і не довго, та існувала маленька Україна, на сторожі якої стояв її цвіт у повстанських одностроях.

Кременецькі гори та Шумські ліси шелестінням листя, жовто-гарячими барвами і сьогодні тихо розповідають про героїчне минуле наших предків.

Під час ІІ Світової війни на території Кременеччини створюються загони Української Повстанської Армії. В районі сіл Антонівці — Стіжок розмістилися табори Крука (ОУН—Б) та Хрона (Микола Недзведський) (ОУН—М), крім того діяла самостійна мобільна група Яворенка. У двадцяти кілометрах від Кременця 1942 року створюється штаб УПА “Південь”. Значно зміцнив підрозділи у березні 1943 року перехід до лісу української поліції з Почаєва, Шумська, Кременця, ст. Олексиниця.

Саме в цих лісах відбулися найзапекліші бої повстанців, найбільший з яких відбувся 24 квітня 1944 року в урочищі Гурби. Тридцяти тисячний загін НКВС з важкою артилерією та літаками оточив місцевість, де містився штаб УПА. У лещатах виявилося близько 5 тисяч повстанців. Трагізм події поглиблювало те, що в оточення потрапили переважно новобранці, які ще не мали військового вишколу. Бій тривав протягом трьох діб та попри всі переваги противника повстанці вийшли з оточення. Цю операцію очолював відомий командир УПА Василь Кук.

Кременчанин, Віктор Юрченко, ветеран війська ОУН—М, який брав участь в цьому бою розповів нам про події того часу, а також провів стежками, де 65 років тому на вічно залишилися сотні його друзів та рідних. Здригалася душа, наверталися сльози, коли з його вуст лунала присяга вояка Української Повстанської Армії.

З часу проголошення Незалежності України і до сьогодні жодної державної копійки не було виділено для впорядкування музею повстанської слави. За кошти діаспори було відновлено місця, де знаходився штаб УПА “Південь”, капличка, літній клас повстанців, цвинтар. Та, на жаль, з часом вони потребують більшого догляду, ремонту. На Рівненщині є меморіальний комплекс військам Медвєдєва. А тут — дерев’яний зруб до якого веде розбита дорога.

А наші можновладці надають перевагу лише особистим інтересам. Місцеві жителі розповідають, що з гір час від часу доносяться постріли. Це полюють державні мужі в неповторному Медоборзькому заповіднику, на приватизованих угіддях Леоніда Кравчука.

На зустрічі з 97-річним старожилом Шумського району ветераном УПА, багатолітнім в’язнем сталінських таборів Миколою Омельчуком, ми дізналися, що він й досі не отримує державної пенсії, бо мовляв вважається ворогом радянського народу.

Учасники заходу, представники різних громадських організацій, мали змогу побачити усі визначні місця цього краю, особисто поспілкуватися з ветеранами бойових дій. Такі заходи сприяють вихованню любові до України, стають чудовою нагодою для молодих людей знайти собі друзів-однодумців, та допомагають сформуватись справжнім патріотам, бо як кажуть — патріот не тільки любить свою батьківщину, а й вкладає себе і свою душу для її розквіту.

Богдана МОРОЗ

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Євген Букет On 08.11.07

 



Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Facebook

Новини з дружніх сайтів